Wat betekenen antioxidanten voor jou?

Het proces van oxidatie in het menselijk lichaam beschadigt celmembranen en andere structuren, waaronder celeiwitten, lipiden en DNA. Wanneer zuurstof wordt gemetaboliseerd, creëert het onstabiele moleculen, ‘vrije radicalen’ genaamd, die elektronen stelen van andere moleculen en schade veroorzaken aan DNA en andere cellen. In dit artikel alles over de antioxidant en de vrije radicalen.

Vrije radicalen

Het lichaam kan sommige vrije radicalen aan en heeft ze nodig om effectief te functioneren. De schade die na verloop van tijd wordt veroorzaakt door een overvloed aan vrije radicalen kan echter onomkeerbaar worden en leiden tot bepaalde ziekten (waaronder hart- en leverziekten) en sommige vormen van kanker (zoals mond-, slokdarm-, maag- en darmkanker).

Oxidatie kan worden versneld door stress, roken van sigaretten, alcohol, zonlicht, vervuiling en andere factoren.

Antioxidanten en vrije radicalen

antioxodantAntioxidanten zitten in bepaalde voedingsmiddelen en kunnen een deel van de schade door vrije radicalen voorkomen door ze te neutraliseren. Hiertoe behoren de voedingsstoffen antioxidanten, vitamine A, C en E, en de mineralen koper, zink en selenium.

Van andere voedingsbestanddelen, zoals de fytochemicaliën in planten, wordt aangenomen dat ze een grotere antioxidatieve werking hebben dan vitaminen of mineralen. Deze worden de niet-voedzame antioxidanten genoemd en omvatten fytochemicaliën, (zoals lycopenen in tomaten en anthocyanen in veenbessen).

Het effect van vrije radicalen

Enkele aandoeningen die door vrije radicalen worden veroorzaakt zijn:

  • Aantasting van de ooglens, wat bijdraagt tot gezichtsverlies
  • Ontsteking van de gewrichten (artritis)Schade aan zenuwcellen in de hersenen, wat bijdraagt aan aandoeningen (zoals Parkinson of Alzheimer)
  • Versnelling van het verouderingsproces
  • Verhoogde kans op coronaire hartziekten, omdat vrije radicalen ertoe bijdragen dat lipoproteïne met een lage dichtheid (LDL) aan de
  • Slagaderwanden blijft kleven
  • Bepaalde vormen van kanker, veroorzaakt door beschadigd cel-DNA.

Ziekte bestrijdende antioxidanten

Een dieet met veel antioxidanten kan het risico van veel ziekten (waaronder hartziekten en bepaalde vormen van kanker) verminderen. Antioxidanten scharrelen vrije radicalen uit de lichaamscellen en voorkomen of verminderen de schade die door oxidatie wordt veroorzaakt.

De beschermende werking van antioxidanten blijft wereldwijd bestudeerd worden. Bijvoorbeeld, mannen die veel van de antioxidant lycopeen eten (gevonden in rode vruchten en groenten zoals tomaten, abrikozen, roze grapefruit en watermeloen) hebben mogelijk minder kans dan andere mannen om prostaatkanker te ontwikkelen. Lycopeen is ook in verband gebracht met een verminderd risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2.

Luteine

Luteïne, dat voorkomt in spinazie en maïs, is in verband gebracht met een lagere incidentie van degeneratie van de ooglens en daarmee samenhangend gezichtsverlies bij ouderen. Onderzoek suggereert ook dat luteïne in de voeding het geheugen kan verbeteren en cognitieve achteruitgang kan voorkomen.

Flavonoïde-rijk voedsel

Tot slot tonen studies aan dat flavonoïde-rijk voedsel bepaalde ziekten voorkomt, waaronder stofwisselingsziekten en kanker. Appels, druiven, citrusvruchten, bessen, thee, uien, olijfolie en rode wijn zijn de meest voorkomende bronnen van flavonoïden.

Vond je dit een interessant artikel vergeet het dan niet deze te delen op Facebook of Linkedin.