Interessante blog over radiospot voice-overs

microfoon voice-over

microfoon voice-overWe kwamen afgelopen maand een interessant artikel tegen van het Nederlandse voice-over bureau VoiceCowboys. Zo wordt in een uitgebreide blogpost met de titel Zo schrijf je sterke radiospot voice-overs uitgebreid uit de doeken gedaan hoe je dus een goede radiospot kunt schrijven. Een must voor iedereen die wel eens nadenkt over het maken van een radiocommercial en zo meer mensen wil bereiken via het aloude massamedium.

Is copywriting makkelijk? Nou, voice-overs en copywriters zullen je vertellen dat ‘effe’ een spotje schrijven moeilijker is dan het lijkt. Maar gelukkig wordt het wel een stuk makkelijker voor je gemaakt als je de basisprincipes kent. Want ook het wiel van de radioreclame is al erg lang geleden uitgeplozen. Het doel van een radiocommercial is natuurlijk simpel: je wilt iets verkopen aan de doelgroep, het is een oproep tot actie. In de regel worden radiospots niet verkocht op basis van losse seconden, maar in eenheden van 5 seconden per spot.

VoiceCowboys deelt voice-over tip

Wanneer je boodschap het toelaat kan je eens kijken of je voor de kortst mogelijke radiospot (5 seconden) wilt gaan. Een boodschap in 5 seconden kan echt hoor. Denk maar aan retteketet naar beter bed! Hooguit 3 seconden. Een ongeveer 30 seconden spot is natuurlijk ideaal om écht een productverhaal te kunnen vertellen. Of een bepaalde situatie te schetsen. Fijn wanneer je een nieuw product hebt bijvoorbeeld of gewoon gebruik wilt maken van sterke storytelling.

Slimme radio voice-over stilte

Vaak is het ook slim om 3 seconden extra speling te houden wanneer je de producent creatieve vrijheid wilt geven voor het toepassen van geluidseffecten of het toepassen van stiltes. Zeker na een vraag kan een pauze of stilte superkrachtig en opvallend zijn, en spots laten opvallen: daar gaat het allemaal om uit eindelijk. Let dus goed op bij het testen van je Nederlandse voice-over en radiospot of mensen wel genoeg aandacht hebben voor de tekst die je hebt geschreven.