Facturatie belangrijk maar niet altijd op orde binnen bedrijven

De facturatie is natuurlijk een belangrijk onderdeel van een bedrijf. Het zorgt ervoor dat er geld binnen komt in het bedrijf. Er zijn de laatste jaren steeds meer opties gekomen om de facturatie te doen. Soms wordt er door kleinere bedrijven nog handmatig veel gedaan. Dit is erg zonde.

Er zijn online namelijk veel boekhoudpakketten beschikbaar waar eenvoudig de facturatie mee gedaan kan worden. Deze boekhoudpakketten zijn overigens helemaal niet duur. Het is dus eigenlijk voor iedere ondernemer of freelancer mogelijk om online de boekhouding te doen met een op maat gemaakt pakket. Bij problemen met betalingen kan bijvoorbeeld incassobureau hulp bieden. In dit artikel een aantal tips.

Boekhouden via het internet

incasso hulpVeel boekhoudsoftware werkt tegenwoordig via het internet. Zo gaat een factuur versturen naar een debiteur (klant) heel eenvoudig. De boekhouding kan dan ook heel gemakkelijk worden ingezien via het web. In sommige pakketten kunt u een tweede login maken voor bijvoorbeeld een boekhouder of een accountant. Sommige ondernemers doen hun boekhouding zelf en schakelen vervolgens een boekhouder of een accountant in om eens per maand of per paar maanden de boekhouding te controleren. Er zijn overigens ook boekhoudpakketten waarbij je gemakkelijk bonnen in kunt scanner. Er is dan bijvoorbeeld een app ontwikkeld waarbij de bonnetjes kunnen worden ingelezen. Dit maakt het erg gemakkelijk voor ondernemers die veel onderweg zijn.

Factureren via de e-mail versturen aan uw klanten

Als u via het internet een factuur verstuurd, dan ontvangen uw klanten de factuur vaak via de e-mail. Dit is overigens ook zoals het mag. Vroeger moesten facturen via de post verzonden moeten worden, maar tegenwoordig mag dit dus ook via de elektronische post verzonden worden. Of een factuur nu via de post of via de e-mail verzonden wordt, soms blijven deze open staan. Klanten betalen in sommige gevallen te laat of zelfs helemaal niet. Voor de bedrijven die de facturen sturen, kan dit vanzelfsprekend een probleem gaan vormen. Rekeningen moet natuurlijk wel op tijd betaald worden. Want als er posten open blijven staan, kunnen deze bedrijven zelf ook de facturen niet betalen. Een vicieuze cirkel dus.

Bij rekeningen die open blijven staan, is het natuurlijk zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Soms wordt dit door de bedrijven zelf gedaan. De ondernemer neemt contact op met de debiteur of iemand van de administratie krijgt deze taak opgelegd. Vaak maakt dit minder indruk op de debiteur en de ondernemer of de werknemer specialiseert zich natuurlijk niet in het incasseren van rekeningen. Een externe partij zoals een incassobureau kan hierbij hulp bieden. Bepaalde partijen bieden dit tegen een zogenaamde no cure no pay model aan. Er dient enkel betaald te worden bij een succesvolle incasso wordt dit in rekening gebracht.