Wat is bijnieruitputting en hoe merk je of je er last van hebt?

De kans is groot dat je wel eens van de bijnier gehoord hebt en dan in het bijzonder van Bijnieruitputting. Het is een term die de laatste jaren aan populariteit wint. Het zou een verklaring kunnen zijn voor veel ‘vreemde’ klachten die mensen ervaren.

Een klacht is natuurlijk nooit echt vreemd als jij er last van hebt, we bedoelen daarmee dat artsen de klachten niet gemakkelijk kunnen verklaren.

Wat is de bijnier eigenlijk?

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om iets wat met de nieren te maken heeft. De bijnieren zitten boven op de nieren en produceren een aantal hormonen. Denk aan de hormonen adrenaline, cortisol (het stresshormoon), testosteron & oestrogeen.

Allemaal belangrijke hormonen die een belangrijke rol spelen in ons leven. De hormonen worden bijvoorbeeld aangemaakt wanneer je stressprikkels ervaart. Hierbij moet je voornamelijk denken aan een hoge werkdruk, maar ook aan een ongezonde leefstijl en andere zorgen die je kunt hebben. Allemaal zaken die onderdeel zijn van onze huidige maatschappij.

Uitputting van de bijnier?

nierenOns lichaam kan dus hormonen aanmaken als er stress is, dit had vroeger een grote impact op je leven. Als je bijvoorbeeld zou worden aangevallen door een dier, dan kon bijvoorbeeld cortisol ervoor zorgen dat je alert was en snel kon vluchten. Je lichaam maakt nog steeds cortisol aan in stressvolle situaties, maar die gaan meestal niet over leven of dood. In de huidige tijd gaat het vaak om geld of om het halen van een deadline op het werk.

Als je lichaam niet voldoende ontspanning krijgt en steeds in stressmodus is, moeten er dus steeds hormonen worden aangemaakt. Bij een bijnieruitputting blijft het lichaam dus maar steeds hormonen aanmaken, terwijl de bijnier geen rust krijgt. Dit kan allerlei klachten met zich meebrengen die veel op een burn-out lijken.

Echte cijfers zijn niet bekend, maar er wordt gespeculeerd dat een grote groep Nederland hiermee te maken zou kunnen hebben. We leven tegenwoordig immers in een stressvolle maatschappij waar veel van ons wordt gevraagd. Constant in stress leven is niet goed voor het lichaam.

Veel rust en ontspanning

ontspanningDat we in een stressvolle maatschappij leven betwijfeld niemand, maar de bijnieruitputting komt waarschijnlijk het meeste voor bij mensen die geen goede balans hebben in hun werkzaamheden. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar een ontspanning is er zeer belangrijk.

Voor sommige mensen kan het al zo simpel zijn als wekelijks een paar keer te gaan sporten of hun werk laptop niet meenemen naar huis. Als je klachten ervaart die op een bijnieruitputting lijken, is het altijd belangrijk om een arts te contacteren. In dit artikel wordt geen medisch advies gegeven.